Bemanning marineschip onderscheiden voor noodhulp Haïti

Patrouilleschip Zr. Ms. Holland verleende oktober vorig jaar noodhulp op Haïti. Door orkaan Matthew stonden in het westen van het eiland amper nog gebouwen en bomen overeind. Voor hun inzet kreeg het marinepersoneel vandaag de Herinneringsmedaille voor Humanitaire Hulpverlening bij Rampen.

Vice-admiraal Bauer speldt opvarende Zr. Ms. Holland medaille op. (Foto: Ministerie van Defensie)

Samen met Zr. Ms. Pelikaan was de Holland 14 dagen actief langs de kust. Ze voorzagen mensen op haast onbereikbare plaatsen van 450 ton aan hulpgoederen. Tot het moment dat de hulporganisaties met eigen transportmiddelen aan de slag konden.

Twee kinderen begroeten militair op kade, na thuiskomst Zr. Ms. Holland (Foto: Ministerie van Defensie)

Aan de slag
“Een missie als deze laat wederom zien waar we als Defensie goed in zijn. Om in de eerste fase van een grote ramp orde in de chaos te brengen. En dat deed u! Op een manier waarin iedereen van meerwaarde was.” Dat zei Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten vice-admiraal Rob Bauer die de eretekens uitreikte. “Vlak na uw aankomst in het Caribisch gebied ging u aan de slag met het beladen van het schip met water, shelterboxen, voedsel, medicijnen en bouwmaterialen.”

Zr. Ms. Holland komt aan in Den Helder. Rij militairen op het dek. Zijwaarts vaart sleepboot. (Foto: Ministerie van Defensie)

Taken stationsschip
Het marineschip keerde vandaag terug in Nederland na meer dan 5 maanden inzet als stationsschip in het Caribisch gebied. Naast het verlenen van noodhulp zoals op Haïti was het uitvoeren van counterdrugsoperaties een belangrijke taak. Het schip onderschepte bijvoorbeeld 280 kilo cocaïne.

De Holland werkte bij het uitvoeren van kustwachttaken nauw samen met de Kustwacht Caribisch Gebied. Bij een gezamenlijke actie werden 6 opvarenden van een zinkend vissersschip gered. Ook deed het patrouilleschip veel scheepvaartinspecties.

17-02-2017 | Nieuwsbericht | Defensie.nl