Extra afzien in natte wintertraining mariniers

Ploegen door de prutsneeuw, glibberen over ijsplaten en schiettraining op ski’s. Ingrediënten voor de wintertraining van het Korps Mariniers in Noord-Noorwegen. Gisteren ontvingen 150 nieuwelingen hun koudweerspeld en mogen ze zich officieel koudweergetraind noemen.

Mariniers verplaatsen zich op ski’s. (Foto: Ministerie van Defensie)

De weersomstandigheden tijdens deze wintertraining varieerden van arctisch tot ronduit herfstachtig. De gebruikelijke vrieskou en sneeuw maakten in de laatste week plaats voor dooi en regen. Toch maakte dat de beproeving voor de mariniers niet makkelijker. Sterker, door de prutsneeuw en spiegelgladde ijspaden zagen zij juist extra af.

IJsplaat
Marinier der 1e klasse Sjors liep een flinke snee in zijn voorhoofd op door een schuiver op een ijsplaat. Einde wintertraining? Nee, laten lijmen door de verpleegkundige en door. “We zijn nu 3 weken bezig. Ik wil gewoon dolgraag die speld halen.” Ranggenoot Bas kan daar helemaal in meegaan. “Fysiek ben je soms helemaal kapot, maar toch ga je door. We slepen elkaar er doorheen.”

Drills op peil
De weersomstandigheden heb je niet voor het uitkiezen, beseft sergeant Koen. De mountain leader draagt zijn kennis over overleven, verplaatsen en vechten in de kou en op hoogte over op zijn korpsgenoten. “Voor onze trainingsdoelen maken de mindere sneeuwcondities en hogere temperaturen niet uit. Sterker nog, juist nu is het des te belangrijker dat je je drills op orde hebt.”

Winterhard
Het Korps Mariniers is 150 man rijker die zich in die drills hebben bewezen. De komende weken staan in het teken van de zogeheten arctic warfare course. Daarin scherpen de marinierssquadrons eenheidsgewijs hun winterharde tactieken aan.

Foto’s wintertraining mariniers

  • Een marinier heeft zittend op zijn rugzak een van zijn kisten uitgetrokken. (Foto: Ministerie van Defensie)

17-02-2017 | Nieuwsbericht | Defensie.nl